Välittämistä ei voi sosialisoida yhteiskunnalle

Kulttuurivaikuttaja Aira Samulin puuttui hiljattain tärkeään asiaan, nostaessaan esiin sen, kuinka vastuuta vanhusten hyvinvoinnista ei voida sysätä yksin yhteiskunnalle. Samulinin mukaan Suomessa vanhukset on liian usein hylätty vanhainkoteihin ja ihmiset ajattelevat yhteiskunnan pitävän heistä huolta ja palkkaavan riittävästi hoitajia pitämään näille seuraa ja viemään silloin tällöin kävelylle.

Samulin osuu mielipiteissään naulan kantaan. Hyvinvointiyhteiskunta on mennyt silloin liian pitkälle, kun ihmiset eivät enää katso velvollisuudekseen välittää vanhemmistaan ja isovanhemmistaan ja ajattelevat, että ovat hoitaneet jo tämän asian maksamalla veronsa, joilla vanhainkoteja pidetään yllä.

Yhteiskunta voi järkevällä politiikalla kyllä hoitaa peruspalvelut, kuten vanhainkodit, kuntoon, mutta sillä ei yksin luoda hyvinvointia. Yhteiskunta on voimaton, jos ihmiset ovat liian kiireisiä, etteivät voi silloin tällöin käydä katsomassa vanhempiaan tai isovanhempiaan.

Todellinen hyvinvointi syntyy siitä, että ihmiset ottavat vastuun itsestään ja lähimmäisistään. Hyvinvointi syntyy yksilöiden omista teoista, eikä välittämistä voi sosialisoida yhteiskunnalle.

http://yle.fi/uutiset/tanssipersoona_passittaisi_kaikki_vanhainkoteihin/6323625

Post Tagged with , ,