Eliitin norsunluutorni
- Kirjoittanut Simo Grönroos
- maalis, 21, 2017
- Ei kommentteja.
Sisäministeriön tänään julkaisema mielipidetutkimus Kansalaismielipide: Turvapaikanhakijat ja turvapaikkapolitiikka osoittaa taas kerran, että suomalaiset suhtautuvat erittäin kriittisesti maahanmuuttoa kohtaan.
Tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista esimerkiksi näkee turvapaikanhakijoiden maahantulon johtavan väestöryhmien välisiin konflikteihin, rikollisuuden kasvuun ja terrorismin riskin lisääntymiseen. Vastaajien enemmistön mukaan turvapaikkakriteerejä tulisikin kiristää ja viranomaisten tulisi poistaa Suomesta laittomasti maassa olevat ihmiset.
Miten poliitikkojen päätökset saataisiin sitten paremmin heijastamaan kansan mielipiteitä? Sitran Demokratian tulevaisuus -seminaarissa pohdittiin tänään kuin tilauksesta sitä, miten demokratia saataisiin toimimaan paremmin.
Näkökulma demokratian kehittämiseen oli kuitenkin hieman erilainen, kuin se miten kansan mielipide saataisiin näkymään paremmin politiikassa. Lähtökohtana seminaarissa esitettiin Brexitin ja Trumpin osoittaneen demokratian olevan kriisissä ja nyt olisi viisaat päät lyötävä yhteen, ja mietittävä ratkaisuja siihen, miten kansan saataisiin estettyä äänestämästä väärin ja demokratia saataisiin näin jälleen toimivaksi.
Globaalin hallinnan ja lähidemokratian kehittäminen nähtiin tärkeäksi osaksi demokratian puolustamista. Lisäksi ratkaisuiksi tarjottiin muun muassa Internetin tarkempaa valvontaa, sillä valeuutisten nähtiin olevan vakava uhka demokratialle. Saksassa kerrottiin olevan suunnitelmia siitä, että ”riippumattomat faktantarkistajat” voivat poistaa Facebookista valeuutisiksi katsottuja uutisia ja hakukoneiden algoritmejä tutkimaan ja säätelemään pohdittiin myös tarvittavan ministeritason virkamiehiä.
Sitran norsunluutornista ei selkeästi osata nähdä, että isolle osalle kansasta Brexit ja Trump eivät ole olleet osa demokratian kriisiä, vaan demokratian voittoja, jotka osoittivat, että äänestämällä sittenkin voi vaikuttaa. Internetin mahdollistama vapaa tiedon välittäminen ei myöskään ole isolle osalle kansasta uhka vaan mahdollisuus.
Demokratia on silloin kriisissä, kun äänestäjät kokevat, ettei äänestämisellä ole merkitystä.