Sotilasoperaatiot kaukomailla eivät palvele Suomen etua

Ulkopoliittisen instituutin Charly Salonius-Pasternak yllättää Helsingin Sanomissa 4.1.2019 julkaistulla vieraskynä-kirjoituksella, jossa kyseenalaistaa Suomen osallistumisen Afganistanin ja Irakin sotilasoperaatioihin. On harvinaista, että kerrankin olen samoilla linjoilla Charlyn kanssa.

Salonius-Pasternakin mukaan sotilaallisiin interventioihin osallistuminen Irakissa ja Afganistanissa ei enää palvele Suomen etua ja Suomen tulisi harkita operaatioista vetäytymistä – itse en usko että ne ovat alkujaankaan palvelleet Suomen etua saati tehneet maailmasta parempaa paikkaa.

Yhdysvaltojen johdolla kohta kahden vuosikymmenen ajan käydyt sodat demokratian viemiseksi diktatuurin alla eläviin monikulttuurisiin muslimimaihin on ollut katastrofi. Sotatoimet eivät ole vakauttaneet alueita tai juurruttaneet niihin demokratiaa, vaan ne ovat saaneet lähinnä luotua kaaosta ja pahaa oloa miljoonille ihmisille. Pakkokeinoin ulkopuolisten valloittajien toimesta päälle liimattu demokratia näyttää vieneen ojasta allikkoon monet taloudellisesti heikossa asemassa olevat monietniset valtiot, jotka ovat joutuneet länsimaiden sotatoimien kohteeksi.

Optimaalinen tilanne toki olisi, että Lähi-idän monietniset valtiot purkautuisivat useammiksi itsenäisiksi valtioiksi, joissa eri kansalliset ryhmät voisivat hallita itseään. Yhdysvaltojen johdolla vuosia ajettu politiikka ei ole kuitenkaan johtanut Yhdysvaltojen sata vuotta sitten vaikuttaneen presidentin Woodrow Wilsonin esittämään wilsonilaisuutena tunnettuun ajatukseen kansojen itsenäisyyden edistämisestä. Yhdysvaltojen viimeaikainen sotapolitiikka on johtanut ennemminkin epävakauteen ja sekasortoon, kun kansallisvaltioiden luomisen sijaan on luotu heikkoja monietnisiä lumedemokratioita.

Trumpin poukkoileva sotapolitiikka näyttää viimeinen olevan vetämässä Yhdysvaltojen joukkoja pois Lähi-idästä ja Keski-Aasiasta. Seitsemän vuotta Syyriassa ja seitsemäntoista vuotta Afganistanissa näyttää viimein riittävän Yhdysvalloille, jonka sotapolitiikkaa Trump ei luonut vaan peri. Suomen on hyvä seurata perässä – länsi voi olla mukana välittämässä rauhaa ja antamassa paikan päällä humanitaarista tukea, mutta ulkopuolelta on huono tulla asein puuttumaan toisten asioihin.