Nationalistin henkinen horisontti / kirja-arvostelu

Mitä on suomalaisuus? Voiko kansallismielinen olla pasifisti? Mitä eroa on kansallismielisyydellä ja isänmaallisuudella? Pitkän linjan perussuomalainen taustavaikuttaja Tuomas Tähti pohtii muun muassa näitä kysymyksiä vasta ilmestyneessä kirjassaan Nationalistin henkinen horisontti. Myös kirjoittajan omia muistoja politiikan saralta sisältävä teos tuo teräviä näkökulmia kansallismielisyydestä käytävään keskusteluun.

Tähden ajatusmaailman johtotähtenä on kaikkien kansojen olemassaoloa ja itsemääräämisoikeutta kunnioittava kansallismielisyys, jonka itsekin jaan täysin. Tähden mukaan kansoja ei voi järkevin mittarein jakaa parempiin ja huonompiin eikä Tähti näe, että suomalaisuudessakaan olisi mitään sen parempaa kuin muissa kansoissa.

Tuleeko Somaliaan muuttavasta suomalaisesta kuinka nopeasti somali? Tähti pohtii tällaisten esimerkkien kautta suomalaisuuden määrittelyyn liittyvää problematiikkaa. Esimerkiksi Turkista Suomeen muuttava ihminen ei Tähden mukaan ole suomalainen, vaan korkeintaan integroiduttuaan ”Suomen turkkilainen” tai ”suomalais-turkkilainen”. Tähti nostaa esiin, ettei suomalaisuudelle voi antaa tarkkoja rajaviivoja, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö suomalaisuutta olisi olemassa. Tärkeä on myös kielenkäyttöön liittyvä kysymys siitä, että suomalaisuudella voidaan tarkoittaa niin Suomen kansalaista kuin etnistä suomalaista, mitkä ovat eri asioita.

Tähti on kansallismielinen pasifisti, jonka mukaan sodat voisivat jäädä historian jäänteiksi, jos ihmiset vain lakkaisivat uskomaan sodankäynnin olevan oikeutettu keino toimia. Voi hyvin olla, että maailma kehittyy Tähden maalailemaan suuntaan, jossa väkivalloin asioiden selvittely muuttuu vähemmän ja vähemmän hyväksyttäväksi. Tästä huolimatta kirjassa esitettyyn idealismiin tuskin on vielä nykymaailmassa millään maalla varaa, ja vielä on pitkä matka siihen, että sodat lopullisesti jäävät historiaan kuuluviksi keinoiksi selvitellä asioita – kuten esimerkiksi kaksintaistelut ovat jääneet.

Muiden poliittisten kysymysten osalta Tähti nostaa esiin mm. kysymyksen työn tulevaisuudesta. Hallitus toisen perään rakentaa hallitusohjelmansa erilaisten työllisyysastetavoitteiden varaan. Tähti taas nostaa tulevaisuuden kannalta esiin enemmänkin huolen siitä, onko teknologian ja robotisaation myötä kaikille olemassa edes olemassa töitä. Toisaalta, lapiohommista vapautuva työvoima voi teknologian kehittyessä luoda yhteiskunnalle lisäarvio erilaisilla luovilla aloilla, mutta kysymys kuuluu, että mitkä ovat ne luovat alat, joilla ihminen tulevaisuudessa pärjää konetta paremmin?

Tähti tuo kirjassaan myös esiin muisteluitaan kansallismielisestä liikkeestä vuosien varrelta. Turun kunnallispolitiikka ja poliittisten sirpaleryhmien kommellukset kiinnostavat varmasti alaa aikanaan seuranneita, mutta varmasti hyvin vaihtelevasti muuta lukijakuntaa. Soinin ja muun hillotolpparyhmän loikkaan liittyvät kysymykset, joihin myös viitataan, kiinnostavat taas varmasti useampia.
Blogitekstejä pohjanaan käyttävät teokset voivat olla usein liian pitkiä ja toistoa sisältäviä. Tähti ei ole sortunut näihin sudenkuoppiin ja Nationalistin henkinen horisontti on kompakti 150-sivuinen nopealukuinen teos, joka on omakustanteeksi erinomaisen positiivinen yllätys.

Simo Grönroos

Tuomas Tähti: Nationalistin henkinen horisontti, omakustanne 2019, 156 sivua.

7 Responses so far.

 1. Tuomas Tähti sanoo:

  Kiitos kirjani lukemisesta ja arvostelun tekemisestä! Sivuston kävijöille tiedoksi, että kirjaa myydään tässä osoitteessa:
  http://opusliberum.com/kauppa/nationalistin-henkinen-horisontti/

 2. AIVAN USKOMATONTA SÖHLÄYSTÄ sanoo:

  HALUATTEKO MURSKAAVAN VAALITAPPION ESPOOSSA
  KUKA PÄÄSTI TÄLLAISEN KIRJOITTAMAAN

  TÄMÄ EI OLE VENÄJÄN SOTA VAAN PUTIN SOTA EIKÄ TÄSSÄ MIKÄÄN PAASIKIVEN LINJA TOIMI

  äänestin sotevaaleissa henna kajavaa ja kunta vaaleissa myös sitä ennen purraan valtiollisissa

  MITEN TÄMÄ KIRJOITUS LIITTYY HALLA-AHON LINJAAN

  https://www.lansivayla.fi/paakirjoitus-mielipide/4513684
  On luvalla sanoen käsittämätöntä nähdä, kuinka Suomessa on päässyt valloilleen lähes hysteria Nato-jäsenyydestä. Enää ei tarvitakaan kansanäänestystä, enää ei olekaan väliä sillä, meneekö Ruotsi Natoon, enää millään muullakaan ei ole mitään väliä.

  Olettehan huomanneet, että Ruotsi ei aio Natoon?

  Pia Polviander (ps.)

  Espoo

 3. Nimi sanoo:

  PS-LAKIMIES/edustaja LAURA KORPINEN TWIITTAILEE TEURASTAJAPUTININ AGENTIN BÄCKMANIN KANSSA eikä blokkaa tätä

  PANKAAPA TÄLLAISELLE PISTE. ONKO PS:llä jäänyt sisäinen keskustelu toiminnasta tekemättä vai kaipaatteko todella murskatappiota 2023?

  DoZentti Johan Bäckman OffiZial
  Kokoomuksen manipuloimat gallupit korvaavat demokratian.
  Twiitin lainaus
  Laura Korpinen @KorpinenLaura
  · 8. huhtik. Kun kansan mielipide Natosta saadaan pääteltyä parin gallupin perusteella, miten vaalit jatkossa, tarvitaanko, vai annetaan ylen ja hesarin hoitaa uudet päättäjät gallupeilla? #Nato  2.09 ip. · 8. huhtik. 2022·Twitter Web App

 4. A sanoo:

  PERUSSUOMALAISISSA PUTININKAVEERAUS

  MIKSI RUFIJOHTOA ON PÄÄSTETTY EHDOKKAIKSI

  OSA PS- läisistä roikkuu Bäckmanin twiittilistalla ja Bäckman retwiittaa niitä eteenpäin

  PS SAA VAALITAPPION JOS ETTE RYHDISTÄYDY

  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008779634.html

  SKIPPARI-SMIRNOV ilmoittaa puheenjohtajaksi miehen, jota HS ei ole tavoittanut useista yrityksistä huolimatta. Yhdistysrekisterin tiedoissa Heorhi Mirashnichenka on merkitty varapuheenjohtajaksi.

  Viime vuonna mies oli kuntavaaliehdokkaana perussuomalaisten listoilla. Vaatimattomalla seitsemän äänen saaliilla paikka valtuustossa jäi saamatta.

 5. Nimi Pakollinen sanoo:

  SIMO teetä nyt Suomen perustan sivulle linkki josta voi lähettää palautetta
  Joku voisi kommentoida jotain yksityisesti ilman että pitää käyttää jotain twitteriä tms

  selvästi NÄKYY NYT ETTÄ PS ON JOTENKIN LUKOSSA JA KANNATUS JUMITTAA JA KOKOOMUKSEN LENTÄÄ

  JA SYY on paitsi pelko että ei päästä Natoon (PS -on edelleen natovastaisten kirjoissa VAIKKA VIKA EI OLE PURRAN EIKÄ HALLA-AHON HE ESIINTYVÄT HYVIN MUTTA SE EI RIITÄ)

  VAAN myös se että Putin järjestää uusi temppuja niihin PS-eduskunnassa löytyy putinmyönteisyyttä JA EU-PARLAMENTIN ryhmässä istuu ulkomaisia putinisteja

  ja VIELÄ SE ETTÄ TRUMP pelottaa jos hänet valitaan koska hän on aikonut romuttaa Naton
  menneellä kaudellaan

  NYT PAAVO VÄYRYNEN PANEE LUSIKKANSA SOPPAAN JA KERTOO ETTÄ PS-KENTTÄVÄKI TUKEE HÄNEN NATO- USA- VASTAISUUTTAAN JA TAAS PS SAA LUNTA TUPAAN

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/tutkimus-osoittaa-keskustalle-kasvua-psn-ja-pienpuolueiden-kannattajista/

 6. Mini sanoo:

  Espoo rakentaa paljon tiiviitä pihattomia matuslummeja, koppeja, joissa keittiö on osa olohuonetta tai eteiskäytävällä, koska neliöt maksavat

  Kesällä Espoossa voi kävellä tunninkin niin ettei kuule eurooppalaisia kieliä vastaantulevien keskusteluissa. Meno on kuin persiailaisten torilla

  ””KAUPUNKIMAANTIETEEN professori Mari Vaattovaara on yllättynyt. Espoon uudet asuinalueet eivät tunnu vetävän puoleensa hyvätuloisia asukkaita entiseen malliin””
  Hesari, en ole tilannut vuosiin

 7. lahettaja sanoo:

  PS-taikuri on aloittanut Turtiaisen mainostuksen
  ja levittää hyvää sanomaa Usarissa
  Aiotteko ottaa taikurin eduskuntaehdokkaaksi?

  MITÄ JOS TAIKURI TAIKOO PS:N näkymättömäksi?
  Raikuli Soini yritti samaa, muttei onnistunut, onnistuisiko nyt?

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tatu-tyni/paaministeri-myontaa-etta-suomea-johdetaan-ulkomailta-kasin/