Nationalistin henkinen horisontti / kirja-arvostelu

Mitä on suomalaisuus? Voiko kansallismielinen olla pasifisti? Mitä eroa on kansallismielisyydellä ja isänmaallisuudella? Pitkän linjan perussuomalainen taustavaikuttaja Tuomas Tähti pohtii muun muassa näitä kysymyksiä vasta ilmestyneessä kirjassaan Nationalistin henkinen horisontti. Myös kirjoittajan omia muistoja politiikan saralta sisältävä teos tuo teräviä näkökulmia kansallismielisyydestä käytävään keskusteluun.

Tähden ajatusmaailman johtotähtenä on kaikkien kansojen olemassaoloa ja itsemääräämisoikeutta kunnioittava kansallismielisyys, jonka itsekin jaan täysin. Tähden mukaan kansoja ei voi järkevin mittarein jakaa parempiin ja huonompiin eikä Tähti näe, että suomalaisuudessakaan olisi mitään sen parempaa kuin muissa kansoissa.

Tuleeko Somaliaan muuttavasta suomalaisesta kuinka nopeasti somali? Tähti pohtii tällaisten esimerkkien kautta suomalaisuuden määrittelyyn liittyvää problematiikkaa. Esimerkiksi Turkista Suomeen muuttava ihminen ei Tähden mukaan ole suomalainen, vaan korkeintaan integroiduttuaan ”Suomen turkkilainen” tai ”suomalais-turkkilainen”. Tähti nostaa esiin, ettei suomalaisuudelle voi antaa tarkkoja rajaviivoja, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö suomalaisuutta olisi olemassa. Tärkeä on myös kielenkäyttöön liittyvä kysymys siitä, että suomalaisuudella voidaan tarkoittaa niin Suomen kansalaista kuin etnistä suomalaista, mitkä ovat eri asioita.

Tähti on kansallismielinen pasifisti, jonka mukaan sodat voisivat jäädä historian jäänteiksi, jos ihmiset vain lakkaisivat uskomaan sodankäynnin olevan oikeutettu keino toimia. Voi hyvin olla, että maailma kehittyy Tähden maalailemaan suuntaan, jossa väkivalloin asioiden selvittely muuttuu vähemmän ja vähemmän hyväksyttäväksi. Tästä huolimatta kirjassa esitettyyn idealismiin tuskin on vielä nykymaailmassa millään maalla varaa, ja vielä on pitkä matka siihen, että sodat lopullisesti jäävät historiaan kuuluviksi keinoiksi selvitellä asioita – kuten esimerkiksi kaksintaistelut ovat jääneet.

Muiden poliittisten kysymysten osalta Tähti nostaa esiin mm. kysymyksen työn tulevaisuudesta. Hallitus toisen perään rakentaa hallitusohjelmansa erilaisten työllisyysastetavoitteiden varaan. Tähti taas nostaa tulevaisuuden kannalta esiin enemmänkin huolen siitä, onko teknologian ja robotisaation myötä kaikille olemassa edes olemassa töitä. Toisaalta, lapiohommista vapautuva työvoima voi teknologian kehittyessä luoda yhteiskunnalle lisäarvio erilaisilla luovilla aloilla, mutta kysymys kuuluu, että mitkä ovat ne luovat alat, joilla ihminen tulevaisuudessa pärjää konetta paremmin?

Tähti tuo kirjassaan myös esiin muisteluitaan kansallismielisestä liikkeestä vuosien varrelta. Turun kunnallispolitiikka ja poliittisten sirpaleryhmien kommellukset kiinnostavat varmasti alaa aikanaan seuranneita, mutta varmasti hyvin vaihtelevasti muuta lukijakuntaa. Soinin ja muun hillotolpparyhmän loikkaan liittyvät kysymykset, joihin myös viitataan, kiinnostavat taas varmasti useampia.
Blogitekstejä pohjanaan käyttävät teokset voivat olla usein liian pitkiä ja toistoa sisältäviä. Tähti ei ole sortunut näihin sudenkuoppiin ja Nationalistin henkinen horisontti on kompakti 150-sivuinen nopealukuinen teos, joka on omakustanteeksi erinomaisen positiivinen yllätys.

Simo Grönroos

Tuomas Tähti: Nationalistin henkinen horisontti, omakustanne 2019, 156 sivua.

One Response so far.

  1. Tuomas Tähti sanoo:

    Kiitos kirjani lukemisesta ja arvostelun tekemisestä! Sivuston kävijöille tiedoksi, että kirjaa myydään tässä osoitteessa:
    http://opusliberum.com/kauppa/nationalistin-henkinen-horisontti/